A sebészi eltávolítás, a sugárkezelés, és a gyógyszeres kezelés, vagy kemoterápia a három leggyakrabban alkalmazott, és leghatékonyabb daganat ellenes kezelés . A sebészi eltávolításon kívül a sugárterápia az a módszer amivel a daganatok helyi, lokális kezelése lehetségessé válik. A sugárterápiát nem csak gyógyító céllal, hanem az esetlegesen fellépő fájdalom enyhítésére vagy a funkció javítására is használhatjuk az előrehaladottan daganatos betegek esetében. Noha a sugárterápia már több, mint száz éve alkalmazott módszer, az elmúlt néhány évtized technikai fejlődése tette lehetővé, hogy az adott tumornak specifikusan megfelelő dózis alkalmazásával, az egészséges szöveteket döntően megkímélve,a leghatékonyabban kezeljük a daganatos kutyákat és macskákat.

Mi is tulajdonképpen a sugárterápia?

A sugárkezelés során a daganatot érő ionizáló sugárzás károsítja a daganatos sejtek örökítőanyagát ( DNS-ét), amely a sejtek pusztulásához vezet. A sugárkezelések leggyakrabban használt típusa az ún. külső sugárforrásból történő besugárzás, mely során ún. lineáris gyorsítókkal, vagy Kobalt készülék segítségével végzik a sugárterápiát.
Mivel a kezelés alatt az állatnak mozdulatlanul kell feküdnie az asztalon,- annak érdekében, hogy csak a kezelendő daganatos területet érje a sugárzás- általában altatni kell a pácienseket.

Az ún. brachyterápia során radioaktív implantátumokat ültetnek a tumor szövetébe, így belülről, a daganatból indul ki a sejtkárosító sugárzás, leghatékonyabban pusztítva a rákos sejteket, és leginkább megkímélve a szervezet saját, egészséges szöveteit.

Hogyan hat a daganatos sejtekre a sugárkezelés?

Az ionizáló sugárzás egyrészt közvetlenül roncsolja a daganatos sejtek örökítőanyagát, másrészt pedig a hatására keletkező oxidatív szabadgyökök révén fejti ki hatását. A sejtek akkor pusztulnak el amikor osztódási fázisba kerülnek ( mitotikus sejthalál). Mivel a daganatok intenzíven osztódó sejtekből állnak, az ionizáló sugárzás hatékony módszer ezeknek a sejteknek az elpusztítására, míg a szervezet saját, lassabban, vagy egyáltalán nem osztódó sejtjeit nagyrészt megkíméli.

Milyen céllal végezhetünk sugárkezelést?

Sugárterápia kutyáknak

Sugárterápia kutyáknak a daganatok miatt

Sugárterápia alkalmazásánál a leggyakoribb cél a hosszútávú tumor-kontroll, vagyis az állat daganatos megbetegedésből való gyógyítása, vagy a daganatmentes állapot minél további fenntartása. Ezt bizonyos esetekben (pl macska egyes orrüregi daganatai) önállóan a sugárkezeléssel el tudjuk érni, míg máskor ezt a kezelési módot is kombinációban alkalmazzuk, leggyakrabban műtét kiegészítéseként.

A sugárterápiára is igaz, hogy megfelelő kezelési tervet csak abban az esetben lehet felállítani, ha ismerjük a daganat pontos típusát, állapotát,helyeződését, hiszen a különböző daganatoknak más a sugárérzékenysége. A szájüregben gyakran megjelenő laphám karcinómák például nagyon jól reagálnak sugárterápiára, míg más daganatok (pl. vese karcinóma) kevésbé sugárérzékenyek.

Egy-egy kezelés általában 2-4 hétig tart , mialatt meghatározott időközönként (pl. naponta, kétnaponta…) bizonyos mennyiségű sugárdózist juttatnak a kezelendő területre.

Az ún. palliatív kezelések során az életminőség javítása a cél, gyakran a fájdalom enyhítésével, vagy valamilyen funkció javításával. Általában azokban az előrehaladott esetekben kerül sor a sugárkezelés palliatív célú alkalmazására , amikor a daganat nem távolítható el műtéttel, vagy már áttétet képzett, esetleg a kutya, vagy macska tulajdonosa nem szeretne radikális műtétet, pl. végtag amputációt vállalni. A palliatív terápia a fájdalom csillapítása mellett csökkentheti a tumor méretét is, de ez általában csak átmeneti jellegű.

A sugárkezelések mellékhatásai

sugárterápia macskáknak

sugárterápia macskáknak

A sugárkezelés, mint szinte minden hatékony daganat-ellenes kezelés sajnos járhat mellékhatásokkal, melyek vagy azonnal, illetve néhány nappal a kezelést követően jelentkeznek ( akut hatások), vagy esetleg csak később, a kezelés után hetekkel, hónapokkal okoznak problémákat (késleltetett hatások).

A mellékhatások kialakulása függ a technikai berendezés korszerűségétől, az alkalmazott dózistól, illetve a daganat elhelyezkedésétől is.

A szájüregi tumorok kezelését követően például ritkán alakulnak ki mellékhatások, míg azokon a területeken ahol a daganat a bőrfelszínhez, vagy szemhez közel esik ,gyakrabban kell a kedvezőtlen hatásokkal számolni. Leggyakrabban a daganathoz közeli bőrterület égési sérülés jellegű tünetei jelentkeznek, melyek hasonlóak a nap UV sugárzása okozta elváltozásokhoz, és szerencsére általában maradandó károsodás nélkül gyógyulnak.

A késleltetett mellékhatások közé több szerv károsodása tartozhat (idegrendszeri, szív stb. károsodás) de talán legjellemzőbb ilyen mellékhatás a szem környéki tumorok besugárzása után nem ritkán tapasztalható lencsehomály, mely akár a látás elvesztésével is járhat az érintett szemen. Összességében a sugárkezelésről is elmondható, hogy a kezelés előnyei messze felülmúlják a lehetséges kedvezőtlen mellékhatások átlagos mértékét.