Cikk

Kérdése van? Időpontot szeretne foglalni? 09:00-19:00 óra között hívjon minket bizalommal!

Állatorvosi onkológia

A daganatos kutyák, macskák gyógykezelése

Az állatorvosi onkológia az állatok daganataival, rákos megbetegedéseivel foglalkozó tudományág, és egyben a daganatos állatok gyógyításával foglalkozó szakterülete az állatorvoslásnak. Önálló szakterületté válását két tényező indokolta, az egyik a daganatos állatok számának növekedése, a másik a fokozódó igény az állattartók részéről a daganatos állatok gyógyítására, kezelésére.

Miért nő a daganatos megbetegedések száma?

A daganatos betegségek növekedése mind az emberek mind az állatok körében megfigyelhető az elmúlt évtizedek, évszázad alatt. Ennek egyik oka, hogy az emberek, és kedvencként tartott háziállataink átlagos életkora egyaránt növekszik (köszönhetően a javuló életkörülményeknek, valamint az orvostudomány fejlődésének), és az idős szervezetben fokozódik a daganatos megbetegedések kialakulásának valószínűsége.

Kutya emlődaganat
Kutya emlődaganat

A másik oka a daganatos megbetegedések fokozódó számának háziállataink körében, hogy a modern állatorvosi diagnosztikai eszközök (röntgen, ultrahang, endoszkóp stb.elterjedésével, és a daganatos betegségekkel kapcsolatos szaktudás fejlődésével egyre több olyan beteg állatnál tudjuk felfedezni a daganatos megbetegedést, melyek 20-30 évvel ezelőtt esetleg még állatorvosi rendelőbe sem jutottak volna el, tehát a daganatos megbetegedés rejtve maradt volna.

A harmadik oka a diagnosztizált daganatok növekedésének, hogy számos ismert (környezeti ártalmak, vegyszerek stb.), és ismeretlen okból valóban növekszik az állatokban, és emberekben képződő daganatok száma.

Gyógyítható betegség-e a daganat?

A válasz erre a kérdésre sokkal összetettebb annál, mintsem egy egyszerű igennel, vagy nemmel megválaszolható lenne, de a kép sokkal kedvezőbb, mint első gondolatunk sugallná.

Összehasonlítva más betegségekkel (vese betegség, májbetegség, szívbetegség stb.a daganatok gyógykezelésében sokkal nagyobb sikereket lehet elérni.

Kutya húgyhólyag daganatának ultrahang felvétele
Kutya húgyhólyag daganatának ultrahang felvétele

Ha  egy állat például szívbeteg, a betegséget gyógyítani ritkán tudjuk, a fellépő tüneteket igyekszünk kezelni hetekig, hónapokig, kedvező esetben évekig, de az állat teljesen meggyógyulni sosem fog. Más a helyzet ha egy kutya, vagy macska daganatos. Ha a daganatot teljes egészében eltávolítjuk mielőtt áttétet képzett volna, az állatot meggyógyítottuk. Ezért nagyon fontos, hogy a betegségeket időben felfedezzük, mert a teljes gyógyulás esélye ebben az esetben többszöröse, mintha előrehaladott stádiumban kerül felfedezésre.

A daganatos betegségek korai felfedezésének legfontosabb eszközei a szűrővizsgálatok, mivel ezek segítségével azelőtt kerülhet a daganatos megbetegedés diagnosztizálásra, mielőtt még nyilvánvaló tüneteket okozott volna. A legfontosabb, és egyben legköltséghatékonyabb szűrővizsgálat az évenkénti (pl. az oltásnál), idősebb korban a félévenkénti állatorvosi fizikális vizsgálat, amikor megtekintéssel, tapintással, hallgatózással tetőtől-talpig végigvizsgáljuk a kutyát, macskát, vagy egyéb kisállatot. Ezen kívül különböző életkorban más-más gyakorisággal szükség lehet kiegészítő vizsgálatokra is kedvencünk általános állapotának felmérésében (vérvétel, röntgen, ultrahang stb.).

Állatorvosi onkológia – műtét
Állatorvosi onkológia – műtét

Kedvezőtlenebb esetben, ha a daganatot nem sikerül idejében felfedeznünk, nem műthető ki maradéktalanul, vagy már áttétet képzett más szervekbe, a műtéti eltávolítás mellett, vagy helyett más módszereket is igénybe kell vennünk a daganatos szövet pusztítására, vagy növekedésének csökkentéséreIlyen módszerek lehetnek a gyógyszeres kezelés (kemoterápia), sugárkezelés, fotódinámiás kezelés, immunterápia, alternatív daganatellenes kezelések stb.

Ezekben az esetekben legfontosabb célunk a daganatsejtek pusztítása mellett, az állat általános állapotának megőrzése, javítása. Szerencsénkre a humán onkológiával szemben az állatorvosok célja a daganatos betegeknél nem feltétlen az élettartam „bármi áron” való meghosszabbítása, hanem a beteg állat jó életminőségének minél hosszabb ideig történő biztosítása. Éppen ezért pl. az állatorvosi kemoterápiás kezeléseknél -az emberihez képest csökkentett dózisok miatt- sokkal kevésbé kell súlyos mellékhatásokra számítani.

Miről szól egy állatorvosi onkológiai honlap?

Honlapunkon igyekszünk bemutatni kutyák, macskák, vadászgörények legfontosabb daganattípusait, mind a szöveti eredet, mind pedig szervenként (amelyben a daganat előfordulhat) csoportosítva.

Részletesen tárgyaljuk a daganatos betegségek felfedezésének diagnosztikai eszközeit, kiemelve a szűrővizsgálatok jelentőségét. Egyenként áttekintjük a daganatos betegek hagyományos kezelésének legfontosabb lehetőségeit, kitérve a lehetséges mellékhatásokra, és azok kezelésére. Összefoglaljuk a legismertebb alternatív daganatkezelési módszereket, készítményeket.

Megpróbálunk egy kis betekintést adni a legmodernebb, sokszor még csak kísérleti stádiumban lévő daganatellenes kezelésekről. Ismertetjük a daganatos betegek táplálásának legfontosabb szempontjait.

Reméljük honlapunk segítségével jelentősen növelni tudjuk látogatóink ismereteit a daganatos betegségekről, és reményt adhatunk azoknak, akik kedvencénél diagnosztizálják a rettegett kórt.

Telefonos konzultáció

Lehetőség van megfelelően kivizsgált daganatos állatok esetében telefonon történő szaktanácsadásra is. A telefonos konzultációra is előzetes időpont egyeztetés szükséges és a korábbi leletek emailben, postán vagy futárral legalább 48 órával a konzultáció előtt be kell érkezzenek rendelőnkbe.