Cikk

Kérdése van? Időpontot szeretne foglalni? 09:00-19:00 óra között hívjon minket bizalommal!

A daganatos megbetegedések alternatív kezelése

daganatos betegségek alternatív gyógyászata egy szerteágazó, és gyakran ellentmondásos csoportját alkotja a kezeléseknek. Talán egyetlen közös jellemzőjük, hogy nem tartoznak a modern „nyugati orvoslás” által leghatékonyabbnak gondolt eljárások közé.

Bár egyes alternatív módszerek kedvező hatásait ma már egyetlen „felvilágosult” onkológus sem tagadhatja, a „rákos betegek” gyógyulását önállóan ezektől az eljárásoktól, gyógyhatású szerektől nem várhatjuk. Az onkológiával foglalkozó orvos, vagy állatorvos nagyon fontos feladata, hogy segítsen eligazodni betegének, vagy annak gazdájának a „csodálatos gyógyulást ígérő” kezelések rengetegében, mert számos ezek közül nemhogy gyógyító hatással nem rendelkezik, hanem esetleg kifejezetten káros lehet. Ez a feladat kifejezetten nehéz, hiszen nagyon ritkán állnak rendelkezésünkre szakszerű leírások a hatásmechanizmusokról, általában nincsenek megismételhető kísérletek, melyekben kezelt, és kezeletlen betegek eredményeit hasonlítják össze, hanem legtöbbször kénytelenek vagyunk anekdotikus leírások, vagy a kezelést végző, illetve a szereket forgalmazó, anyagi érdekektől nem mentes csoport által elmondottakból tájékozódni.

Rendelőnkben számos, alternatív gyógyászathoz tartozó módszert alkalmazunk, melyek működőképességéről a lehetőségekhez méreten megbizonyosodtunk. Honlapunk ezen fejezetének további részében ezekkel a kezelésekkel foglalkozunk.

Az általunk kevésbé ismert, nem alkalmazott, vagy hatástalannak gondolt eljárásokról nem teszünk említést, hiszen nem célunk bárkit is e cikk keretei között meggyőzni valaminek a hatástalanságáról, ehelyett legfőbb szándékunk, hogy ismertessünk minél több olyan gyógymódot, mely hozzásegítheti daganatos betegeinket a gyógyuláshoz vagy a kedvezőtlen tünetek enyhítéséhez. Nem törekszünk arra, hogy tudományos publikáció szintjén írjunk a különböző módszerekről, ehelyett a jó értelemben vett „átlagember” számára szeretnénk kicsit közelebb hozni ezeket a gyógymódokat.

A gyógynövények, növényi kivonatok daganatos kutyákra, macskákra kifejtett hatásai

A különböző gyógynövények és gyógynövénykeverékek körültekintő, szakszerű alkalmazása daganatos állatok kezelésénél számos kedvező hatással kecsegtethet, de helytelen használatuk nagyon sokrétű, nem kívánt mellékhatást is okozhat.

A (többnyire a kínai gyógyászatban használt) gyógynövények onkológiai felhasználásánál daganatellenesgyulladáscsökkentőantioxidánsimmunstimuláló, és fájdalomcsillapító tulajdonságukat kívánjuk kihasználni. Számos keleti és nyugati gyógynövénynek tulajdonítunk sejtosztódást gátló hatást, néhány közülük elősegíti a programozott sejthalált (apoptózis), mely a daganatok kialakulását hivatott megelőzni,  míg egyes növények a tumorok növekedéséhez elengedhetetlen érképződést (angiogenezis) lassítják. Bizonyos növényi készítmények a kemoterápiás szerek hatását fokozzák a daganatos szövetekben, más készítményeket az áttétképződés megelőzésére használunk. A nagy kihívást az jelenti, hogy mikor melyik gyógynövényt alkalmazzuk…

legnagyobb veszélye a gyógynövények használatának, hogy soha, semmilyen körülmények között nem vizsgálták, hogy az adott állatfajban milyen a különböző készítményekkel bevitt hatóanyagok lebomlási sebessége, a szervezetből való kiürülésének ideje, illetve, hogy milyen hatással vannak más gyógyszerek, kemoterápiás szerek lebontására.

További veszélyt jelenthet, hogy számos, orvosi szempontból képzetlen gyógynövény terapeutának semmilyen ismeretanyaga nincs az általa használt készítmények biokémiai hatásáról, ehelyett anekdotikus leírások, misztikus elbeszélések alapján tevékenykedik. A gyógynövénykeverékek lehetséges mérgező- és más gyógyszerek anyagcseréjét befolyásoló hatását növeli, hogy nincs két egyforma keverék, melyben az összetevők összetétele, és aránya megegyezne.

Mindezek ellenére mi magunk is használunk számos készítményt daganatos állatok kezelésére, hiszen a fent vázolt veszélyek döntő többsége elkerülhető szakszerű alkalmazásukkal. A teljesség igénye nélkül áttekintenénk néhány, a daganatos kutyák, és macskák kezelésében gyakran használt gyógynövényt.

Máriatövis

A máriatövis kivonatában található szilimarin (silimarin) nevű hatóanyag régóta ismert, és széles körben alkalmazott májműködést segítő és méregtelenítő hatása miatt. Sokkal kevésbé hasznosítják sokrétű daganat-ellenes, daganat megelőző, és a kemoterápiás szerek mellékhatását tompító tulajdonságait.

Máriatövis mint alternatív gyógymód rákos/daganatos kutyák számára
Máriatövis mint alternatív gyógymód rákos/daganatos kutyák számára

A szilimarin kísérletekben képes volt csökkenteni számos daganat kialakulásának az esélyét, valamint, szintén kísérletes körülmények között gátolta az emberi prosztata-, és tüdődaganat növekedését. A máriatövis kivonat védi a vesét, az egyik legrégebben használt kemoterápiás szer, a ciszplatin károsító hatásától.

Szintén protektív, azaz védő hatása van a szívizomra egy másik (talán az egyik leghatékonyabb) daganat-ellenes szer, a doxorubicin alkalmazásakor, csakúgy, mint a májra lomusztin használatakor. Számos kemoterápiás szer antitumor hatását erősíti, míg más szerek hatását potenciálisan zavarhatja a szervezetben. Mellékhatásai közé tartozhatnak különböző, enyhe gyomor-bélrendszeri tünetek (hányás, hasmenés stb.).

Zöldtea

A zöldtea régóta alkalmazott antioxidáns. A sejtekben az energiaképző folyamatok során ún. szabadgyökök képződnek, melyek károsíthatják a DNS-t, a sejtek örökítő anyagát. Ennek következtében, rendellenes sejtosztódási folyamatok révén, daganatok alakulhatnak ki a szervezetben. A szabadgyökök a funkcionális fehérjék működését is gátolhatják, így a sejtek öregedéséhez vezetnek.

A rákellenes hatást segíti elő a zöldtea polifenol tartalma is, mely gátolja a sejtosztódást, valamint a programozott sejthalált, az apoptózist elősegíti. Mindezek következtében a rendellenes sejtek nem képesek tovább osztódni, illetve elpusztulnak. A polifenolok akadályozzák a daganatok körüli érképződést is, mely érképződés alapfeltétele lenne a daganatok növekedésének.

A zöldtea bizonyítottan kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet, azáltal hogy csökkenti a vérben a „rossz” (LDL) és növeli a „jó” (HDL) koleszterin szintet, így közvetve a normális vérnyomás fenntartására és a szívműködésre is jótékony hatással bír. A zöldteában lévő tanninok antimikrobiális hatása révén gátolják bizonyos baktériumok és gombák túlzott elszaporodását.

Mindezek ellenére vagy éppen ezek miatt a zöldtea rákmegelőző hatását a mai napig kutatják, és gyakran ellentmondásos eredmények születnek. Mivel azonban a várt kedvező hatások bőven felülmúlják az esetleges mellékhatásokat, a zöldtea alkalmazása, fogyasztása a humán medicinában is elterjedt.

Gyógytea keverékek

Vannak bevált receptúrák szerint összeállított gyógynövényekből álló teakeverékek, melyek ugyan nem gyógyítják meg a rákot, azonban csökkenthetik a daganatok növekedését, és az ezzel járó fájdalmat, rosszul létet, segítik az emésztést, a szervezet méregtelenítő folyamatait.

A bojtorján gyökeréből származó kivonat tumorellenes hatását állatkísérletekben bizonyították, hatóanyaga ellenáll a hőnek és a fehérjebontó enzimeknek, így teaként való fogyasztása mind a humán, mind az állatgyógyászatban elfogadott.

Bojtorján
Bojtorján

Használják vírusellenes hatását HIV fertőzöttek alternatív kezelése során, valamint számos vitamint, mikro- és nyomelemet tartalmaz, melyek a sejtek normális működéséhez szükségesek.

juhsóska főként karotinoid és klorofill tartalma révén járul hozzá az antioxidáns folyamatokhoz. A csúszós szilfa belső kérge béta-szitoszterolt és poliszacharidot tartalmaz, melyek daganatellenes hatásúnak bizonyultak.

török rebarbara gyökere több kísérlet alapján gátolja a tumoros folyamatokat. A macskakarom hatékony antioxidáns és gyulladáscsökkentő. A tartós gyulladásos folyamatok rákmegelőző állapot kialakulásához vezethetnek, az antioxidánsok kedvező hatását pedig már említettük.

A lapacho egy dél-amerikai, akár 20 m magasra is megnövő fa, melynek hatalmas virágai vannak. Belső kérgéből készülő teát az indiánok már régóta használták gyógyszerként.

A lapacho fa belső kérgéből kivont lapachol az egyik leghatékonyabb antioxidáns
A lapacho fa belső kérgéből kivont lapachol az egyik leghatékonyabb antioxidáns

lapacho fő hatóanyaga a lapachol. A lapachol a naphtoquinonoknak (ún. N-faktoroknak) nevezett növényi összetevők közé tartozik. Az anthraquinonok (ún. A-faktorok) alkotják a vegyületek egy másik csoportját. Kivételes tulajdonság, hogy ugyanabban a növényben mindkét faktor egyidejűleg előfordul, mivel elképzelhető, hogy a két faktornak pozitív szinergista (egymást erősítő) hatása van.

A benne lévő quercetin, xyloidon és más flavonoidok tumorellenes és antimikrobiális hatása is bizonyított.

Vizsgálatokban kedvező eredményeket kaptak leukémia, bizonyos szarkómák, máj- és emlőtumorok, prosztata adenokarcinóma, szájpadlás- és méhnyakrák esetén.

A gyógyteakeverékek elkészítése során be kell tartani néhány alapelvet, hogy a bennük lévő hatóanyagok a legkevesebb károsodás nélkül fejthessék ki jótékony hatásukat: nem szabad a teával együtt forralni, csak épp forrásig melegítsük a vizet, öntsük a teára, majd hagyjuk lehűlni. Ne használjunk fémedényt a készítés során (a vizet felforralhatjuk fémedényben, de maga a tea már ne érintkezzen fém felületekkel), mert ez semlegesíthet bizonyos hatóanyagokat. Legjobb, ha tisztított vízzel és frissen készítjük a főzetet.

Ázsiai gombák onkológiai alkalmazása az állatgyógyászatban

Az egyik „leghíresebb” daganat ellenes gyógynövény (bár tulajdonképpen nem is növény, hanem – ugyebár – gomba). Számos gombakeverék, és gombából származó hatóanyagot tartalmazó készítmény van forgalomban.

Lepketapló, azaz Coriolus gomba az egyik leghatékonyabb daganatellenes gyógygomba
Lepketapló, azaz Coriolus gomba az egyik leghatékonyabb daganatellenes gyógygomba

Kedvező hatásuk daganatos emberek, állatok gyógyításában megkérdőjelezhetetlen. Közvetlen sejtosztódást gátló hatással rendelkeznek, csökkentik a daganatok növekedési sebességét, lassítják az erek képződését, és stimulálják az immunrendszer működését. Negatív hatásuk nem ismeretes, egyedül az immunrendszerből kiinduló daganatoknál kérdéses, hogy a daganatos immunsejteket nem stimulálják-e, de bizonyítékot erre ez idáig nem találtak. Ezek a keverékek rendszerint nem daganat-specifikusak, különféle tumoros betegségeknél sokszor ugyanaz a készítmény javasolható.

pecsétviaszgomba, azaz más néven Reishi
pecsétviaszgomba, azaz más néven Reishi

Leggyakrabban a lepketapló gombát, pecsétviaszgombát, kínai hernyógombát, bokros gombát, illatos gombát, hamvaskéreg gombát, oroszlánsörény gombát, mandulagombát tartalmazzák, melyek az immunerősítő hatásukon kívül a sejtek anyagcseréjét elősegítve jótékony hatásúak a máj, vese, tüdő, idegrendszer működésére, az étvágy javítására, fájdalomcsillapításra valamint a megfelelő vércukorszint fenntartására.

Vitaminok

Fontos tudni, hogy a túlzott vitaminbevitel nem feltétlenül kedvező a daganatos betegségeknél, mivel ezeket a tápanyagokat a daganatos sejtek éppúgy hasznosítani tudják. Ezért nem mindegy, hogy milyen és mennyi vitamint adunk kedvencünknek.

A C-vitamin nagy dózisban történő használata során kihasználhatjuk annak kedvező antioxidáns hatását.

A másik népszerű „rákellenes” vitamin, az E-vitamin daganatokra kifejtett hatása igen ellentmondásos (egy humán prosztata betegségekkel foglalkozó kutatásban pl. azt találták, hogy nagyobb számban fordult elő prosztatadaganat abban a csoportban, ahol E-vitamint adtak a férfiaknak).

A fent említett táplálékkiegészítőkön kívül egyéb kiegészítő gyógyító módszerek is bevonhatók a daganatellenes kezelésbe, ilyenek pl. az akupunktúra és a masszázs.

Akupunktúra

Az akupunktúra egy biztonságos és bizonyítottan működő módszer számos olyan tünet enyhítésére, melyek daganatos, vagy daganat ellen hagyományos kezelést kapó állatokban nemritkán előfordulnak. Gyakran önmagában elegendő számos kemoterápiás gyógyszer okozta hányinger kezelésére.

A daganatok okozta fájdalmat bizonyítottan legalább ötféle különböző hatásmechanizmuson keresztül képes csökkenteni. Jótékony hatása van a kemoterápiás szerek, vagy bizonyos vérképzőszervi-daganatok okozta csontvelő károsodás mérséklésében.

A vér-, és nyirokkeringés serkentén keresztül csökkentik a daganatos szervezetben nemritkán kialakuló ödémás folyamatokat, és kedvezően hatnak a (műtéti) sebek gyógyulására.

Akupunktúra kutyán állatorvos által
Akupunktúra kutyán állatorvos által

Előrehaladott, kezelhetetlen daganatos megbetegedések esetén az akupunktúra számtalan kellemetlen tünet mértékét csökkentheti, kimutatható, és váratlan mellékhatások nélkül. És végül, de nem utolsósorban, növeli azon immunsejtek aktivitását, melyek egyik legfontosabb feladata a szervezetben keletkező daganatsejtek pusztítása.

Bár bizonyított kedvezőtlen hatása az akupunktúrának nincs a daganatos betegségben szenvedő szervezetre, a módszer, illetve várható hatásának félremagyarázása mégis rejt bizonyos veszélyeket: Számos olyan (többnyire profitorientált) akupunktúrás képzés létezik világszerte, ahol azt hirdetik, hogy a megfelelő akupunktúrás pontok ingerlésének következtében a betegek akár 80%-ánál a daganat teljes, és hosszan tartó visszafejlődése érhető el.

Ennek a nézetnek nincs semmiféle tudományos bizonyítéka, nincsenek kísérletek, melyek alátámasztanák helyességét. Veszélye, hogy alkalmazása esetén késlekedik a máig leghatékonyabb hagyományos kezelés végrehajtása, lehetőséget adva a daganatos szövet további növekedésének, aminek következtében a későbbi kezelés hatékonysága romolhat.

Masszázs

Az évezredek óta ismert, és használt különböző masszázsok közül néhány alkalmazása az állatorvoslás keretein belül is terjedőben van. Az állatokon alkalmazott masszázs általánosságban javítja az életminőséget, csökkenti a műtét, vagy más beavatkozás utáni fájdalmat, és a stresszt, valamint kedvező hatása van a sérült testrészek mozgásának rehabilitációjában.

Masszázs daganatos macskán

További kedvező tényező lehet bármilyen betegség kezelésében, hogy elősegíti az izmok elernyedését, és segíti a nyugodt, pihentető alvást. Daganatos betegségben szenvedő kutyákban és macskákban jelentősége lehet még ezeken kívül az immunrendszer működését serkentő hatásának, bizonyos kemoterápiás szerek melléhatásként jelentkező idegkárosítás kivédésében, valamint abban, hogy csökkenti a kemoterápiás szerek okozta hányingert. Ezen kedvező tulajdonságukat a különböző masszázsterápiák az idegrendszert és a hormonális működést befolyásoló hatásukon keresztül érik el.

Mivel a helytelenül végzett masszázsnak számos káros hatása lehet, nagyon fontos, hogy szakember végezze, vagy legalább szakember iránymutatása alapján végezzük kedvencünkön. Számos esetben a daganatok közvetlen környékei, vagy a műtéti területek fájdalmasak lehetnek, így ezeket csak nagyon kis erővel szabad masszírozni.

Véralvadási zavarban szenvedő betegeknél lehetőleg szintén kerüljük az erős masszázst, hiszen akár végzetes vérzések is keletkezhetnek. Szintén kerülendő trombózisra hajlamos betegeknél a masszázs bizonyos formái, mert a már kialakult trombus tovább vándorlását, és esetleges embóliát okozhatunk.

Bár semmilyen bizonyíték nincs arra nézve, hogy a masszázs elősegítheti áttétek kialakulását, a lehetséges veszély miatt kerüljük rosszindulatú daganatok közvetlen környékének, és természetesen magának a daganatnak a masszírozását!

Telefonos konzultáció

Lehetőség van megfelelően kivizsgált daganatos állatok esetében telefonon történő szaktanácsadásra is. A telefonos konzultációra is előzetes időpont egyeztetés szükséges és a korábbi leletek emailben, postán vagy futárral legalább 48 órával a konzultáció előtt be kell érkezzenek rendelőnkbe.