Cikk

Kérdése van? Időpontot szeretne foglalni? 09:00-19:00 óra között hívjon minket bizalommal!

Mi is az az orrtükör?

Az orrtükör az orr csúcsán lévő szőrtelen, kutyákban finoman barázdált, általában feketén pigmentált bőrterület. Cicákban háromszög alakú, rózsaszínes, barnás, vagy épp szürkés színű bőr, mely az orrnyílásokat öleli körül. Az orrtükör kutyákban sokszor nedves, csillogó, de a száraz megjelenés sem feltétlenül kóros és nincs szoros összefüggésben az állat testhőmérsékletével (tévhit, hogy ha száraz a kutya orra, akkor biztosan lázas).

orrtükör montázs 3 kutya orráról

Az orrtükör daganatai és hajlamosító tényezők

Az orrtükrön mindkét fajban túlnyomórészt laphámsejtes carcinomával találkozunk, jellemzően idősebb állatokban alakul ki. Kutyák esetében viszonylag ritkán, elsősorban labradoroknál és golden retrievereknél szembesülünk vele.

Macskákban az orrtükör rákos elfajulása kifejezetten gyakori, és főként kijárós vagy kertben élő, az adott régióban fehér szőrzettel és rózsaszín bőrrel megáldott cicáknál fordul elő, az ő esetükben 13x nagyobb a kockázata ennek betegségnek amiatt, hogy az UV fényt kiszűrő pigmentek hiányoznak.

laphám carcinoma macska orrtükrén 10 hónap különbséggel

Egyéb orrtükri tumorok előfordulása kifejezetten ritka.

Az orrtükri vérzékeny, fekélyes, nem gyógyuló sebnek imponáló daganatok könnyen észrevehetőek, bár megjelenésük más, nem daganatos (pl. autoimmun folyamatok) elváltozásokra hasonlíthat.

autoimmun bőrelváltozás kutya orrtükrén

Hogyan lehet észrevenni, milyen jelei vannak?

Kezdetben pörkösödés, kipirultság látható, majd felszínes hámhiányok, eróziók alakulnak ki, végül fekélyes léziók jelzik a helyileg invazív folyamatot, melyből áttétek ritkán képződnek. Kutyáknál az elváltozások sokszor az orrnyílásoknál, a bőr-nyálkahártya átmenet területén kezdődnek depigmentáció, kipirultság formájában.

Cicákban az orrtükri elváltozásokkal egyidőben a fül körüli bőrön, a fülkagylón, a szemhéjszélen is láthatók néha elváltozások.

Diagnosztika

A felmerülő kórfolyamatok elkülönítését citológiai mintavétel segítheti, de a másodlagos fertőzés félreviheti a diagnózist, ezért biopsziás mintavétel célravezetőbb és biztosabb.

biopsziás mintavétel után, a szövettan laphámcarcinomát igazolt

A környező nyirokcsomók ritkán érintettek, de megnagyobbodás esetén mindenképp javasolt a citológiai vagy szövettani vizsgálatuk, főleg kutyákban. A mellkas röntgen lelete szinte mindig negatív, de elvégzése mégis javasolható.

CT/MRI elsősorban kutyákban javasolt a műtéti tervezéshez.

Terápia

Az UV fénytől való védelem fontos, azaz az erős napsugárzástól óvjuk az állatot.

  • Már állatok számára is elérhetők fényvédő krémek, ezeket azonban az állat az orrtükör régiójáról könnyen lenyalja, emiatt nem hatékonyak.
  • A világos bőrterületek tetoválása sem jelent tartós megoldást, mivel a következményes gyulladás során idevándorló macrophag sejtek bekebelezik a mesterséges pigmenteket.

A felszíni hámelváltozások fagyasztással, lézerrel, photodinámiával, lokális kemoterápiával, sugárterápiával kezelhetők, de ilyenkor az adott módszer hatékonysága nem bírálható el megfelelően és a mélyebbre terjedő elváltozások rezisztensek ezekre a módszerekre.

Kutyáknál a műtét önmagában vagy sugárterápiával kombinálva alkalmazható, az önálló sugárkezelés nem kellően hatékony és ez macskáknál is igaz a mélyebbre penetráló szövetburjánzások esetén. A sebészi eltávolítás kutyákon és cicákon is elfogadható kozmetológiai eredményt hoz, ami nagyban függ a beavatkozás radikalitásától. Műtét után probléma lehet az orrjáratok szűkülete, ami további beavatkozást igényelhet.

Prognózis

A korán diagnosztizált, felszínes, nem túl invazív elváltozások prognózisa jó, habár csak lokális, nem műtéti terápia után a kiújulás gyakori.

Invazívabb tumorok agresszív műtéti eljárással kezelendők, ezek egyéb terápiára már nem érzékenyek. Radikális, időben végzett műtéttel kutyákban alacsony a kiújulási ráta.

A cicák esetében a műtét utáni kiújulás 20% körüli, ha kellően széles ép széllel távolították el a daganatot. A medián túlélés 670 nap körüli, illetve ha más bőrterületek is érintettek (pl. fülkagyló, szemhéjszél), akkor 570 nap körüli.

Telefonos konzultáció

Lehetőség van megfelelően kivizsgált daganatos állatok esetében telefonon történő szaktanácsadásra is. A telefonos konzultációra is előzetes időpont egyeztetés szükséges és a korábbi leletek emailben, postán vagy futárral legalább 48 órával a konzultáció előtt be kell érkezzenek rendelőnkbe.