Cikk

Kérdése van? Időpontot szeretne foglalni? 09:00-19:00 óra között hívjon minket bizalommal!

Kutya daganat műtéti eltávolítása

Daganatsebészet

A daganatok műtéti eltávolítása a legrégebbi, máig a leggyakrabban használt és leghatékonyabb kezelési eljárás, aminek segítségével a daganatos kutyák és macskák gyógyítása sikeressé válhat. Nagyon kevés olyan daganatos megbetegedés létezik, melynek kezelésében ne kapna szerepet valamilyen sebészi beavatkozás.  Az állatorvosi onkológiában  a műtéti beavatkozásnak  többféle célja is lehet ez alapján különítjük el a  diagnosztikai célú, a gyógyító célú (kuratív), a tünetcsökkentő (palliatív), és a daganat megelőző műtéteket.

Diagnosztikai célú daganatsebészeti beavatkozások

A diagnosztikai műtétek során a cél nem a szervezet daganattól való megszabadítása, hanem a műtéti úton kinyert minta szövettani vizsgálatával a daganatszövet jelenlétének bizonyítása, vagy a daganat pontos típusának meghatározása.  Elvégzésére akkor van szükség, ha a daganatból történő citológiai mintavétel, vagy más diagnosztikai vizsgálat alkalmazásával nem jutunk elég információhoz ahhoz, hogy a kezelési stratégiát megtervezhessük.

Biopsziás mintavétel macska csontdaganatából
Biopsziás mintavétel macska csontdaganatából

A daganatokból történő szövettani mintavételt biopsziának nevezzük. A biopsziát végezhetjük klasszikus sebészeti módszerrel: a minta szikepengével, vagy elektromos késsel történő kimetszésével.  Kisméretű, a testfelszínen fejlődő daganat esetében ez jelentheti akár a tumor teljes eltávolítását is (exkicionális biopszia), míg nagyméretű, vagy mélyebb szövetekben helyeződő daganatok esetében csak az elváltozott szövet egy apró darabját távolítjuk el (inkicionális biopszia).

Exkicionális biopszia esetén tulajdonképpen kuratív műtétet is végeztünk, ahol a szövettani vizsgálat csak az esetleges utókezelés szükségességéről dönt, míg inkicionális biopszia esetén a kuratív műtét megtervezésében segít a kimetszett minta szövettani vizsgálata.

A biopsziás mintavétel másik típusa, amikor valamilyen, csak erre a célra gyártott eszközzel (biopsziás mintavevő) végezzük az apró szövetminta eltávolítását. Erre rendszerint mélyebb szövetekben, vagy testüregekben (pl hasüreg) helyeződő daganatok esetében kerül sor, és a „pontosabb célzás” miatt, nagyon gyakran a mintavételhez ultrahang készülék segítségét kell igénybe vennünk. Bármelyik teanyíláshoz viszonylag közel lévő daganat esetén a mintavételt endoszkóp segítségével végezhetjük.

Gyógyító célú (kuratív) daganatsebészet

A daganatos betegek műtéti ellátásánál a leggyakoribb cél a daganatos szövet teljes eltávolítása, lehetőleg még azelőtt mielőtt a daganat áttétet képezne más szervekbe.

Műtét előtt minden esetben tisztázni kell, hogy milyen típusú, milyen stádiumú az adott daganat, illetve, hogy az adott daganat-típusnak mik a lokális és a szisztémás (az egész szervezetet érintő) hatásai. Azt is mérlegelni kell, hogy indokolt-e az operáció elvégzése, és hogy felmerülnek-e alternatív vagy kiegészítő kezelési lehetőségek.

Fontos, hogy a daganat minél hamarabb kerüljön eltávolításra annak érdekében, hogy ne képződjön áttét, illetve, hogy az egész daganatos szövet eltávolítása sikerüljön. Az operáció után az eltávolított daganat szövettani vizsgálata során megállapítható, hogy sikerült -e a teljes daganatos szövet eltávolítása.

Gyakori probléma, hogy a páciensek már olyan nagy méretű és előrehaladott állapotú daganatokkal keresik fel az állatorvosokat, melyeket már nem lehet teljes egészében eltávolítani, noha pár hónappal korábban ennek nem lett volna akadálya …

A részleges eltávolítás során gyakran a daganat legagresszívebb széli részei maradnak bent, így a kiújulás elkerülhetetlenné válik. Az onkológiai sebészethez szükség van speciális szakmai tudásra, hiszen a különböző szervekben található, különböző típusú daganatok mind más, és más kihívás elé állítják az operációt végző állatorvost. Általánosságban elmondható, hogy a kiújulásra hajlamos rosszindulatú daganatok (például lágy-szöveti sarcoma vagy előrehaladott stádiumú hízósejtes daganatesetén a daganatot minden irányban legalább 2-3 cm-es egészséges szövet szegéllyel kell eltávolítani.

Rosszindulatú, invazív daganatokat nem szabad a tokjukból kiemelni, vagy kikaparni, és az is fontos lehet, hogy a daganatos szövetből ne kerüljenek apró darabok a műtéti sebbe, melyek ott megtelepedve a daganat kiújulásához vezethetnek. Előfordulhat, hogy a teljes eltávolításnak útját állja a seb zárásához szükséges szövet hiánya, és bár számos (plasztikai) sebészeti módszer létezik ezeknek a helyzeteknek a megoldására, inkább legyen teljes a tumor eltávolítás és maradjon részben nyitott a seb, minthogy bezárjuk a sebet úgy, hogy maradt bent daganatos szövet.

Állatorvosaink műtét közben
Állatorvosaink műtét közben

A műtét után teljesen, vagy részlegesen nyitva maradt sebek megfelelő utókezeléssel nagyon szépen gyógyulnak, bár ez hosszabb időt vehet igénybe a megszokott sebgyógyulásnál.

Milyen egyéb célból javasolhat még műtétet az onkológus?

A sebészeti beavatkozások harmadik csoportjába tartoznak az ún. palliatív beavatkozások, melyek célja nem a daganat teljes eltávolítása (mert vannak esetek, amikor az nem lehetséges), hanem a daganatos szövet méretének redukálása, az életminőség javítása, vagy a daganat okozta fájdalom csökkentése. Az ún. marginális resectio során a daganatok részleges eltávolításával más kezelési eljárások (kemoterápia, sugárterápia,cryoterápia) hatékonyságát fokozhatjuk.

A sebészeti beavatkozások egyik fontos célja lehet még a daganatos megbetegedés megelőzése is. Ilyen például a nőstény állatok esetében a korai életkorban elvégzett ivartalanítás, mely minimálisra csökkenti az amúgy nagyon gyakori emlődaganat kialakulásának valószínűségét. A rejtett herék eltávolítása a hasüregből, vagy a lágyékcsatornából szintén tekinthető preventív operációnak, csakúgy, mint a kan kutyák ivartalanítása, mellyel megelőzhető nem csak a heredaganatok, de a végbél körüli mirigyekből kiinduló daganatok nagy részének kialakulása is.

Mennyire veszélyesek az onkológiai műtétek?

Fontos tudni, hogy minden sebészeti beavatkozásnak lehetnek szövődményei, melyeket azonban kellő felkészültséggel és odafigyeléssel minimálisra csökkenthetünk.

Mivel a daganatos megbetegedések általában idősebb állatokat érintenek, az operációt megelőzően minden esetben alapos fizikális vizsgálatra, valamint vérvételre, és alkalmanként más kiegészítő vizsgálatokra van szükség annak érdekében, hogy az esetleges szervi funkciózavarokra, elváltozásokra fény derüljön.

Önmagában az a tény, hogy egy állat idős, nem állhat az sebészeti beavatkozás útjába, hacsak nincs valamilyen súlyos szervi probléma. Ma már olyan korszerű  anesztetikumok (altatószerek), és technikai berendezések ( pulzoximéter, EKG, műtéti vérnyomásmérő stb.) állnak rendelkezésünkre, melyekkel az idősebb állatok is nagy biztonsággal altathatóak.

Az egyes sebészeti beavatkozások specifikus veszélyeit, lehetséges szövődményeit minden esetben előzetesen megbeszéljük a tulajdonosokkal, és ha a várható előnyök felülmúlják a lehetséges kockázatokat, javasoljuk a műtét elvégzését.

Különös gondot fordítunk a műtét alatti (peri operatív), és műtét utáni (post operatív) fájdalomcsillapításra, így a legtöbb esetben az állat különösebb fájdalom, szenvedés nélkül vészeli át a megpróbáltatásokat.

Minden műtéti beavatkozás előtt, és után részletesen megbeszéljük a tulajdonosokkal, hogy hogyan kell felkészülniük kedvencük operációjára, illetve, hogy mire számíthatnak a műtétet követő napokban, hiszen ezek minden esetben különbözőek lehetnek, és nagymértékben függenek az általános egészségi állapottól, a daganat helyeződésétől, típusától, és a beavatkozás időtartamától.

Telefonos konzultáció

Lehetőség van megfelelően kivizsgált daganatos állatok esetében telefonon történő szaktanácsadásra is. A telefonos konzultációra is előzetes időpont egyeztetés szükséges és a korábbi leletek emailben, postán vagy futárral legalább 48 órával a konzultáció előtt be kell érkezzenek rendelőnkbe.