Cikk

Kérdése van? Időpontot szeretne foglalni? 09:00-19:00 óra között hívjon minket bizalommal!

megnagyobbodott lép hasi ultrahang felvétele

Lépdaganat kutyáknál és macskáknál, különös tekintettel a hemangiosarcomára

A lép a hasüregben elhelyezkedő nyelv alakú szerv, amely vörösvérsejt raktárként és immunszervként funkcionál. A lép állományában leggyakrabban kialakuló nem rákos elváltozások a hematómák (vérömlenyek), hemangiómák (jóindulatú vérérdaganatok) és a noduláris hiperplázia (gócos szövettúltengés), amelyek az összes lépelváltozás kb. 20–41% -át teszik ki.

A lép leggyakoribb rosszindulatú daganata a hemangiosarcoma (hemangioszarkóma), a kutyák összes rákos betegségének nagyjából 7% -át teszi ki. Más, kevésbé gyakori malignus (rosszindulatú) betegségek közé tartozik a histiocytás sarcoma, a lymphosarcoma vagyis lymphoma, a liposarcoma, a leiomyosarcoma, a fibrosarcoma.

Más megközelítésben a kutyák lépdaganatainak kb. 2/3-a rosszindulatú, s ezek 2/3-a hemangiosarcoma. Ha egy páciens lépén gócos elváltozás látható és egyidőben hasi vérzése is van, akkor kb. 76%-os a rosszindulatú lépdaganat esélye és 70%-os a hemangiosarcoma kockázata.

Macskák vérzéses hasi folyadékgyülemét kb. 46%-ban okozza daganat, ezek mintegy 60%-a hemangiosarcoma.

A hemangiosarcomákat általában idősebb (8–10 éves) kutyáknál fedezzük fel, kanokban valamivel gyakrabban, mint szukákban. A nagytestű kutyák fokozottan veszélyeztetettek, különösen a német juhászkutyák, golden retrieverek, labradorok, boxerek, rottweilerek.

Ez a daganat a vérereket bélelő hámsejtek daganata, és tulajdonképpen a test bármely részéről kiindulhat, de a kutyák leggyakoribb előfordulási helyei a lép (40-50%), a jobb pitvar / szív (10-25%) és a bőr (15%).

A lép hemangiosarcoma nagyon agresszív, gyorsan növekszik és magas áttétképző hajlammal bír, ami azt jelenti, hogy a diagnózis felállításának idején már akár 80-100%-ban vannak távoli áttétek egyéb szervekben is, így pl. a májban, tüdőben, a szívnél, nyirokcsomókban, agyban, gerincvelőben, bőrben, akár izmokban is.

A lépdaganat tünetei

Mivel a lép a hasüregben helyeződik, így a legtöbb esetben a daganatok sokáig észrevétlenül tudnak növekedni. A léptumorokhoz kapcsolódó tünetek lehetnek enyhék, elhúzódó jellegűek, mint pl. időszakos kedvetlenség, inaktivitás, hasi diszkomfort, rosszabb étvágy, fogyás, máskor hirtelen súlyosabb szimptómák jelentkeznek: erős gyengeség és hasi fájdalom, járási képtelenség, halvány nyálkahártyák, kitelt-feszes has, elfekvő állapot, emelkedő szívverés- és légzésszám, zihálás, nehezített légzés, és akár hirtelen elhullás.

A hirtelen rosszabbodó általános állapotot rendszerint a lépdaganat megrepedése okozza, de a betegség komplex szisztémás szövődményeket is okozhat (vérszegénység, véralvadási zavarok, immunmediált folyamatok, gyulladásos jelek).

Vizsgálatok

A betegség miatti tünetek jelentkezésénél első körben rendszerint vérvizsgálatot és hasi ultrahangot végzünk.

megnagyobbodott lép hasi ultrahang felvétele
megnagyobbodott lép hasi ultrahang felvétele
megrepedt lépdaganat, következményes hasi folyadékgyülem
megrepedt lépdaganat, következményes hasi folyadékgyülem

(képeken lévő rövidítések S: lép, L: máj, FAF: hasűri folyadék)

Ha a hasi ultrahang vizsgálat során a lépdaganat gyanúja igazolható, a klinikai stádiumba soroláshoz, áttétek kereséséhez többirányú mellkasröntgent is kell készíteni. Ezekkel a módszerekkel feltérképezzük a rosszindulatú folyamat szervezetben való elterjedését, a betegség előrehaladottságát és a beteg általános állapotát a kezelés (műtét, kemoterápia) előtt.

A lépdaganatok cavernosus (folyadékot tartalmazó, üreges szerkezetű) jellege és a daganat megrepedésének kockázata miatt az előzetes citológiai vizsgálatot ebben az esetben általában nem javasoljuk, a diagnózis a lép eltávolítása után beküldött minták szövettani vizsgálatával születik meg.

Az alap szövettani vizsgáló módszereket esetenként immunhisztokémiai vizsgálattal egészítik ki. A szövettani típuson túl a daganat agresszivitására is következtetnek a sejtek alakjából, osztódási aktivitásából (ún. grade fokozatok).

A lépdaganat kezelés

A léptumorok elsődleges és sokszor életmentő kezelési módszere a teljes lép műtéti eltávolítása (splenectomia).

A lépdaganat kutyáknál az agresszív biológiai jellege miatt a betegség hosszú távú prognózisa még műtéttel és kiegészítő terápiákkal is kedvezőtlen.

Műtét nélkül az átlagos túlélési idő napoktól hetekig terjedhet.

lépdaganat kutyáknál - a hemangiosarcoma műtéti eltávolítása
megrepedt hemangiosarcoma műtéti eltávolítása

Pusztán műtéti beavatkozással a medián túlélési idő 50-60 nap. A medián túlélési idő az az időtartam, amikor a páciensek 50%-a még életben van; de ez azt is jelenti, hogy a betegek 50%-a viszont már nem él ebben az időszakban.

Az elváltozást mutató lép műtéti eltávolításával lokális daganat kontroll érhető el, de sajnos ez még nem jelent elégséges megoldást, mivel ez a daganat szisztémás betegségnek tekintendő – hiszen a vérerekben fejlődik – így könnyen tovasodródik más szervekbe.

Onkológiai szempontból ideális esetben az operációt szisztémás kemoterápia is követi, melyet ideális esetben a varratszedés után pár kezdünk el.

Az áttétek az esetek 86%-ban reagálnak a kemoterápiás kezelésre, ezért a kezelés megkezdésekor meglévő áttétek jelenléte nem feltétlenül befolyásolja a prognózist!

A hemangiosarcomában szenvedő betegek közül a kizárólag műtéttel kezeltek átlagos túlélési ideje csupán 1-2 hónap. A műtéttel, majd kemoterápiával kezelt kedvencek átlagos túlélési ideje körülbelül 6-9 hónap, de ennél akár jóval hosszabb túlélési idők is előfordulnak. Ennél a betegségnél szinte minden állat végül a tumorral kapcsolatos áttétek és szövődmények miatt pusztul el.

A kemoterápiás kezelések között rendszeres vérvizsgálatra, illetve a protokollokat követően képalkotó kontroll vizsgálatokra van szükség.

A hagyományos intravénás kezelés után alkalmazott metronómikus kemoterápia (állandó alacsony kemoterápiás dózis) tovább hosszabbíthatja a túlélési időt.

Fontos megjegyezni, hogy a kemoterápia nem vezet gyógyuláshoz. Azzal a céllal alkalmazzuk, hogy lassítsa a daganatos betegség progresszióját, miközben jó életminőség tartható fenn.

A kemoterapeutikumokat a gyorsan osztódó rákos sejtek elpusztítására tervezték, de eközben akaratlanul károsítanak egyéb gyorsan osztódó, de normális sejteket is, beleértve azokat, melyek a gyomor- és bélrendszert, a csontvelőt és a szőrtüszőket bélelik. A kezelés leggyakoribb mellékhatásai lehetnek a hányás és hasmenés, a csökkenő fehérvérsejtszám, alkalmanként a szőr megritkulása.

Összességében pácienseink rendszerint jól tolerálják a kemoterápiát és életminőségük is többnyire jó a kezelés időtartama alatt. Ha erős mellékhatások jelentkeznek, a kemoterápiás gyógyszerek adagja csökkenthető, mivel az állatgyógyászatban a kemoterápia célja a minőségi életidő növelése, nem pedig a szenvedés meghosszabbítása.

A lépdaganat alternatív kezelése

A hagyományos orvoslásban alkalmazott kemoterápia mellett alternatívnak mondható készítményeket is vizsgálnak és sok helyen használnak is. A Pennsylvaniai Egyetemen végzett klinikai kísérletek kimutatták a Coriolus versicolor gomba poliszacharopeptid kivonatának hatékonyságát, igaz, hogy a tanulmány kis esetszámmal készült.

Sok onkológus javasolja egy másik kínai gombának, a Yunnan baiyao-nak az adását is, amely csillapíthatja a daganatokból származó vérzést, és javíthatja a túlélést. A Yunnan baiyao klinikai vizsgálata azonban még folyamatban van, ezért az igazi hatékonysága és esetleges mellékhatásai jelenleg nem pontosan ismertek.

Megelőzés

A daganatok kialakulását a szó szoros értelmében rendszerint nem tudjuk megakadályozni, de egészségesnek tűnő, középkorú- illetve idősödő kedvenceink rendszeres szűrővizsgálatával a korai stádiumban felfedezett daganatok mielőbbi eltávolítása, kezelése sok esetben gyógyuláshoz vezet.

Olyan esetekben, amikor teljes felépülésre nincs vagy csupán minimális az esély, a túlélési idő jelentősen növelhető komplett kivizsgálással és korrekt ellátással.

Telefonos konzultáció

Lehetőség van megfelelően kivizsgált daganatos állatok esetében telefonon történő szaktanácsadásra is. A telefonos konzultációra is előzetes időpont egyeztetés szükséges és a korábbi leletek emailben, postán vagy futárral legalább 48 órával a konzultáció előtt be kell érkezzenek rendelőnkbe.