Cikk

Kérdése van? Időpontot szeretne foglalni? 09:00-19:00 óra között hívjon minket bizalommal!

Melanocitóma vs. melanóma malignum

Azok a fekete foltok…avagy melanocitóma vs. melanóma malignum

sötét, feketés pigmenteket (melanintermelő sejteket melanocitáknak hívják. Ilyen sejtek találhatók a bőrben, szőrtüszőkben, szemben, belső fülben, agyhártyán, szájüregben.

A pigmentsejtekből származó daganatok lehetnek jóindulatúak, ún. melanocitómák és rosszindulatúak, amit melanoma malignumnak vagy röviden csak melanómának hívnak.

Elhelyezkedésük sokszor sejteti a jó- vagy rosszindulatú természetüket. A szőrrel fedett területekről eredő tumorok rendszerint jóindulatúak, míg a szájüregben és a nyálkahártya – bőr átmenet közelében, a szem belsejében a szivárványhártyán, a karomágyon előforduló daganatok rendszerint rosszindulatú melanomák. Kialakulásuk hátterében az emberekkel ellentétben az UV sugárzás kevésbé játszik szerepet.

jóindulatú melanocitómák

A jóindulatú melanocitómák 1 évesnél fiatalabb és 5-11 év körüli kutyákban alakulnak ki leggyakrabban. Kialakulásuk legjellemzőbb vizslákban, dobermannokban, airedale terrierekben és törpe schnauzerekben. A megjelenésük nagyon változatos lehet. A kisebb elváltozások kicsi, pigmentált, sötét színű foltocskák, míg a nagyobb léziók átmérője akár 5 cm is lehet. Színük fekete-barna, szürke vagy vörös árnyalatú. Komplett sebészi kimetszésük (kb. 1 cm-es szegéllyel) teljes gyógyuláshoz vezet.

szájüregi melanómák

A szájüregi melanómák a kutyák összes orális daganatának 30-40% -át teszik ki, így ezek a leggyakoribb rosszindulatú daganatok ebben a lokalizációban.

szájüregi melanoma kutyában
szájüregi melanoma kutyában

Leggyakoribb skót terrierekben, golden retrieverekben, tacskókban és uszkárokban. Mindkét nemben ugyanolyan valószínűséggel fordul elő, elsősorban idősebb állatokon. Leggyakrabban az ínyen, ajkakon, nyelven és a kemény szájpadon alakul ki. Macskákban a melanómák ritkán fordulnak elő, de olyankor agresszíven viselkednek.

A daganatok lehetnek pigmentáltak, de sokszor nem tartalmaznak festékanyagot (amelanotikus formák). Jellemző rájuk, hogy mélyen behatolhatnak a bőr vagy nyálkahártya alatti szövetekbe és akár az izompólyákat, csontot is érinthetik. Kialakulásuk helyén kifejezetten agresszíven növekednek és hamar képeznek távoli áttéteket a nyirokrendszeren keresztül, így érinthetik a környező és távolabbi nyirokcsomókat, a tüdőt és egyéb szerveket, akár a lépet, szívet, agyat is. Az egyéb szájüregi daganatoktól (pl. epulis, laphám carcinoma, fibrosarcoma) citológiai vagy szövettani vizsgálattal különíthetők el.

szemben vagy környékén kialakuló melanomák kb. 78%-ban jóindulatúak, viszont növekedésük miatt tönkretehetik a szem belső szerkezetét, belső szemgyulladást, vérzést, szemnyomásfokozódást és akár vakságot is okozhatnak. Kialakulhatnak a szemhéjon, a limbusnál (szaruhártya-ínhártya határán), az elülső vagy hátulsó szemcsarnokokban, a sugártestben, a szivárványhártyán.

Melanoma szemben
Melanoma szemben

Cairn terrierekben öröklődő. A kezelés sokszor a szemgolyó eltávolítását jelenti, főleg, ha a szem már elvesztette látóképességét, fájdalmas és/vagy rosszindulatú melanóma felmerül a pigmentált képlet kapcsán.

Malignus melanóma gyakran fordul elő a karomágyon, az ujjak közti régióban és a talppárnákon is. Első tünete rendszerint a mancs és lábvég nyalogatása és a sántaság. A duzzanatok gyakran másodlagosan felülfertőződnek, gennyedzenek, emiatt könnyen összetéveszthetők gyulladásos folyamatokkal, melyek kifejezetten gyakoriak ezen a testtájékon.

A diagnosztika során citológiai vagy biopsziás mintát veszünk és röntgenfelvételeket készíthetünk az érintett területről. A hagyományos szövettani vizsgálaton kívül szükség lehet speciális immunhisztokémiai festési eljárásokra, hogy a pigmenthiányos (amelanotikus) formákat bizonyos sarcomáktól biztosan differenciálni lehessen.

A röntgenfelvételeken nem ritka a daganatok környezetében lévő csontos képletek oldódása, mivel a daganat ezeket a kemény szöveteket is beolvaszthatja. A környező nyirokcsomók alapos fizikális vizsgálata, valamint belőlük citológiai vagy biopsziás mintavételezés akkor is javasolható, ha tapintással normálisnak tűnnek. Több irányú mellkas röntgen, hasi ultrahang, vagy akár 3 dimenziós képalkotó eljárások szintén javasohatók.

terápia alapköve a korai felismerés, legfontosabb eleme a radikális sebészi kimetszés, mely leggyakrabban a csontszövet egy részét is érinti (pl. állcsont vagy állkapocs egy részlete, ujjak vagy akár a teljes végtag amputációja, szemgolyó eltávolítása stb.)

A prognózis számos tényezőtől függ: méret, lokalizáció, radikális műtét kivitelezhető-e az adott területen, sebszélek daganatmentessége, nyirokcsomók státusza, távoli áttétek jelenléte stb.

A sugárterápia javasolható inoperábilis melanómák kezelésére vagy inkomplett sebészi kimetszést követően.

Bizonyos esetekben kemoterápiás kezelést is javaslunk.

Telefonos konzultáció

Lehetőség van megfelelően kivizsgált daganatos állatok esetében telefonon történő szaktanácsadásra is. A telefonos konzultációra is előzetes időpont egyeztetés szükséges és a korábbi leletek emailben, postán vagy futárral legalább 48 órával a konzultáció előtt be kell érkezzenek rendelőnkbe.