Cikk

Kérdése van? Időpontot szeretne foglalni? 09:00-19:00 óra között hívjon minket bizalommal!

Sugárterápia

A sebészi eltávolítás, a sugárkezelés, és a gyógyszeres kezelés, vagy kemoterápia a három leggyakrabban alkalmazott, és leghatékonyabb daganat ellenes kezelés. A sebészi eltávolításon kívül a sugárterápia az a módszer, amivel a daganatok helyi, lokális kezelése lehetségessé válik. A sugárterápiát nem csak gyógyító céllal, hanem az esetlegesen fellépő fájdalom enyhítésére vagy a funkció javítására is használhatjuk az előrehaladottan daganatos betegek esetében. Noha a sugárterápia már több, mint száz éve alkalmazott módszer, az elmúlt néhány évtized technikai fejlődése tette lehetővé, hogy az adott tumornak specifikusan megfelelő dózis alkalmazásával, az egészséges szöveteket döntően megkímélve a leghatékonyabban kezeljük a daganatos kutyákat és macskákat.

Mi is tulajdonképpen a sugárterápia?

A sugárkezelés során a daganatot érő ionizáló sugárzás károsítja a daganatos sejtek örökítőanyagát (DNS-ét), amely a sejtek pusztulásához vezet. A sugárkezelések leggyakrabban használt típusa az ún. külső sugárforrásból történő besugárzás, mely során ún. lineáris gyorsítókkal, vagy Kobalt készülék segítségével végzik a sugárterápiát. Mivel a kezelés alatt az állatnak mozdulatlanul kell feküdnie az asztalon, – annak érdekében, hogy csak a kezelendő daganatos területet érje a sugárzás- általában altatni kell a pácienseket.

Az ún. brachyterápia során radioaktív implantátumokat ültetnek a tumor szövetébe, így belülről, a daganatból indul ki a sejtkárosító sugárzás, leghatékonyabban pusztítva a rákos sejteket, és leginkább megkímélve a szervezet saját, egészséges szöveteit.

Hogyan hat a daganatos sejtekre a sugárkezelés?

Az ionizáló sugárzás egyrészt közvetlenül roncsolja a daganatos sejtek örökítőanyagát, másrészt pedig a hatására keletkező oxidatív szabadgyökök révén fejti ki hatását. A sejtek akkor pusztulnak el amikor osztódási fázisba kerülnek ( mitotikus sejthalál). Mivel a daganatok intenzíven osztódó sejtekből állnak, az ionizáló sugárzás hatékony módszer ezeknek a sejteknek az elpusztítására, míg a szervezet saját, lassabban, vagy egyáltalán nem osztódó sejtjeit nagyrészt megkíméli.

Milyen céllal végezhetünk sugárkezelést?

Sugárterápia alkalmazásánál a leggyakoribb cél a hosszútávú tumor-kontroll, vagyis az állat daganatos megbetegedésből való gyógyítása, vagy a daganatmentes állapot minél további fenntartása. Ezt bizonyos esetekben (pl macska egyes orrüregi daganatai) önállóan a sugárkezeléssel el tudjuk érni, míg máskor ezt a kezelési módot is kombinációban alkalmazzuk, leggyakrabban műtét kiegészítéseként.

Sugárterápia kutyáknak a daganatok miatt
Sugárterápia kutyáknak a daganatok miatt

A sugárterápiára is igaz, hogy megfelelő kezelési tervet csak abban az esetben lehet felállítani, ha ismerjük a daganat pontos típusát, állapotát és helyeződését, hiszen a különböző daganatoknak más a sugárérzékenysége. A szájüregben gyakran megjelenő laphám karcinómák például nagyon jól reagálnak sugárterápiára, míg más daganatok (pl. vese karcinóma) kevésbé sugárérzékenyek.

Egy-egy kezelés általában 2-4 hétig tart , mialatt meghatározott időközönként (pl. naponta, kétnaponta…) bizonyos mennyiségű sugárdózist juttatnak a kezelendő területre.

Az ún. palliatív kezelések során az életminőség javítása a cél, gyakran a fájdalom enyhítésével, vagy valamilyen funkció javításával. Általában azokban az előrehaladott esetekben kerül sor a sugárkezelés palliatív célú alkalmazására, amikor a daganat nem távolítható el műtéttel, vagy már áttétet képzett, esetleg a kutya, vagy macska tulajdonosa nem szeretne radikális műtétet, pl. végtag amputációt vállalni. A palliatív terápia a fájdalom csillapítása mellett csökkentheti a tumor méretét is, de ez általában csak átmeneti jellegű.

A sugárkezelések mellékhatásai

A sugárkezelés, mint szinte minden hatékony daganat-ellenes kezelés sajnos járhat mellékhatásokkal, melyek vagy azonnal, illetve néhány nappal a kezelést követően jelentkeznek (akut hatások), vagy esetleg csak később, a kezelés után hetekkel, hónapokkal okoznak problémákat (késleltetett hatások).

sugárterápia macskáknak
sugárterápia macskáknak

A mellékhatások kialakulása függ a technikai berendezés korszerűségétől, az alkalmazott dózistól, illetve a daganat elhelyezkedésétől is.

szájüregi tumorok kezelését követően például ritkán alakulnak ki mellékhatások, míg azokon a területeken, ahol a daganat a bőrfelszínhez, vagy szemhez közel esik, gyakrabban kell a kedvezőtlen hatásokkal számolni. Leggyakrabban a daganathoz közeli bőrterület égési sérülés jellegű tünetei jelentkeznek, melyek hasonlóak a nap UV sugárzása okozta elváltozásokhoz, és szerencsére általában maradandó károsodás nélkül gyógyulnak.

késleltetett mellékhatások közé több szerv károsodása tartozhat (idegrendszeri, szív stb. károsodás) de talán legjellemzőbb ilyen mellékhatás a szem környéki tumorok besugárzása után nem ritkán tapasztalható lencsehomály, mely akár a látás elvesztésével is járhat az érintett szemen. Összességében a sugárkezelésről is elmondható, hogy a kezelés előnyei messze felülmúlják a lehetséges kedvezőtlen mellékhatások átlagos mértékét.

Telefonos konzultáció

Lehetőség van megfelelően kivizsgált daganatos állatok esetében telefonon történő szaktanácsadásra is. A telefonos konzultációra is előzetes időpont egyeztetés szükséges és a korábbi leletek emailben, postán vagy futárral legalább 48 órával a konzultáció előtt be kell érkezzenek rendelőnkbe.