Szerencsére ma már nem kell egyből kutyánk, vagy macskánk biztos elvesztésére gondolni, ha az állatorvos diagnózisa a rettegett daganat, vagy rák. Kedvenceink számára is létezik számos kezelési lehetőség  abban az esetben ha a daganatos megbetegedés megállapítása megtörténik. Ezekkel a kezelési lehetőségekkel – melyek nagyon  hasonlóak, vagy azonosak az embereknél használt módszerekkel – lehetővé válik, hogy szeretett kutyánk vagy macskánk akár évekig is kiváló életkörülmények között éljen.

A pontos diagnózis, állapotfelmérés

A daganatos kutyák és macskák megfelelő kezelésének alapfeltétele a pontos diagnózis felállítása, és annak ismerete, hogy a betegség milyen méretékben terjedt el a szervezetben A daganat pontos típusának és kiterjedtségének ismeretében lehet csak megtervezni a kezelés menetét. A daganat pontos típusának megállapításához feltétlen mintát kell venni a szövetszaporulatból, mert ránézésre, tapintásra a daganat szövettani típusát megállapítani nem lehet.

A mintavételnek alapvetően két típusa terjedt el az állatorvosi onkológiában: a citológiai, és a biopsziás mintavétel.

Citológiai mintavétel

Citológiai mintavétel esetén egy közönséges injekciós tű, és fecskendő segítségével „megszúrjuk” az elváltozott területet, képletet, duzzanatot, és a tűben maradt sejtek mikroszkópos vizsgálatával próbálja a patológus kolléga a daganatos szövet jelenlétét, és a daganat típusát megállapítani.

Ultrahang vezérelt citológiai mintavétel kutya hasűri daganatából

Ultrahang vezérelt citológiai mintavétel kutya hasűri daganatából

A citológiai vizsgálat hátránya, hogy általában csak tájékoztató jellegű eredményt ad, nem pontos szövettani besorolást, de ez a legtöbb esetben elegendő ahhoz, hogy a terápiát megtervezhessük.

A vizsgálat előnyei, hogy könnyű elvégezni (ultrahang segítségével, még belső szervek esetén is), minimális fájdalommal jár az állatnak, ezért éberen is elvégezhető, és viszonylag alacsony a szövődmények kockázata.

Biopsziás mintavétel

Biopsziás mintavétel esetén valamilyen mintavevő eszköz segítségével egy kis darab szövetet eltávolítunk a daganatból, és ennek az eltávolított darabnak a szövettani vizsgálatával tudjuk a tumor pontos típusát megállapítani.

Előnye a pontos szövettani diagnózis felállítása, hátránya, hogy általában a mintavételhez az állatot altatni kell, és magasabb az esetlegesen előforduló szövődmények kockázata (pl. vérzés).

A daganat elterjedtsége

A daganatos megbetegedés meglétének megállapítása után, fel kell térképezzük, hogy milyen mértékben terjedt el a daganat kutyánk, vagy macskánk szervezetében (állapotfelmérés). Ezt egyrészt helyileg, a daganat közvetlen közelében kell megtennünk, másrészt általánosan, az egész szervezetben áttétek után kutatva.

Ez azért fontos, mert csak ennek segítségével tudjuk megtervezni a szükségessé váló műtét nagyságát, és a szervezet daganatmentessé válásához esetlegesen szükséges elő-, vagy utókezeléseket. Az állapotfelméréshez a mindig elengedhetetlen fizikális vizsgálaton kívül számos kiegészítő vizsgálatot is szükségessé válhat  igénybe venni (röntgen, ultrahang, endoszkóp, vérlabor, CT, MR, szcintigráfia, SPECT CT, stb.)

Melyek a daganatok elleni kezelések leggyakoribb, „hagyományos” eszközei?

A daganatos betegségek gyógyításában, kezelésében az állatorvoslásban is a leggyakrabban alkalmazott kezelési módok:

  • a daganat sebészi eltávolítása
  • a daganat ellenes gyógyszeres kezelés (kemoterápia)
  • sugárkezelés.

Ezeket önállóan, vagy  egymással kombinálva alkalmazzuk, figyelembe véve számos egyedi körülményt, például az állat életkorát, kondícióját, általános egészségi állapotát, a daganat típusát , helyeződését, stb.

Sebészeti eltávolítás

A sebészi eltávolítás a leggyakrabban alkalmazott kezelés, amelynek lényege a daganatos szövet műtéti úton történő kimetszése. A legmegfelelőbb eredmény akkor érhető el ha a teljes daganatos szövet eltávolítása sikerül.

Kemoterápiás kezelés

A kemoterápiás kezelés alkalmazása során különböző sejtosztódást gátló gyógyszereket adunk a pácienseknek szájon át vagy injekció formájában. Szerencsére ezek a gyógyszerek állatokban rendszerint nem okoznak olyan súlyos mellékhatásokat , mint emberekben.

Főként azokban az esetekben szükséges ezt a módszert választani amikor a daganat a szervezetben több helyen is jelen van, vagy azért mert már megtörtént az áttét képződés vagy, mert  az egész szervezetet érintő megbetegedésről van szó ( pl. lymphoma). Gyakran alkalmazzuk a sebészi eltávolítás vagy a sugárterápia kiegészítéseként is, fokozva a kezelés hatékonyságát.

Sugárterápia

A sugárterápia  során  a daganatos sejtek pusztulását ionizáló sugárzás alkalmazásával érjük el, melynek hatására a daganatsejtek örökítőanyaga ( DNS-e) szétroncsolódik. Ehhez speciális berendezésre  és az állat bódítására van szükség. Ma már a korszerű technikai berendezések révén elérhető, hogy a sugárzás csak lokálisan, a daganatos szövet sejtjeit roncsolja, így  az egész szervezetet érintő mellékhatások elkerülhetőek.

Egyéb (modern, és alternatív) lehetőségek a daganatok elleni küzdelemben

A hagyományos, és máig etalonnak számító kezelési módszerek mellett, ma már számos más lehetőség is rendelkezésre áll a daganatos kutyák, macskák, vadászgörények, stb. gyógyításában.

Ezek egy része a modern orvostudomány vívmánya (mint pl a fotodinámiás terápia, lézer terápia, génterápia, immunterápia stb), melyek minden bizonnyal nemsokára vezető szerepet fognak betölteni, mind a humán, mind az állatorvosi onkológia fegyvertárában.

Akupunktúra macska

Macska akupunktúrás kezelése

A daganatok elleni kezelések palettájának másik végén helyezkednek el azok a módszerek,  melyek nem a tudomány legújabb vívmányai, hanem  pont régebbi korok, vagy távoli kultúrák hagyományos gyógyító módszereinek újra felfedezésén alapulnak. Ezen alternatív daganat ellenes kezelések  közé tartoznak  a gyógynövények éppúgy, mint az akupunktúra, vagy a távol-keleti masszázs. Bár ezeket a gyógyító eljárásokat a „nyugat orvostudomány” évtizedeken, évszázadokon keresztül mellőzte, ma már vitathatatlannak tartjuk daganatos sejtek károsítására való képességüket, vagy éppen kedvező hatásukat a daganatok, vagy a daganat ellenes kezelések okozta tünetek enyhítésében.