A Cadherin-22 fehérje szerepe a daganatos sejtek szóródásában

Szerző: Dr. Lévai Péter

A kanadai Guelphi Egyetem tudósai nemrégiben olyan úttörő felfedezést tettek, amely csökkentheti a rák terjedését azáltal, hogy blokkolja a ráksejtekhez kötődő fehérjét, ami összekapcsolja a tumor sejteket és lehetővé teszi számukra, hogy betörjenek a szövetekbe. Ez az úgynevezett Cadherin-22 nevű fehérje a rákos áttétek potenciális segítője, melynek gátlása 90%-kal csökkentette a mell- és agydaganatsejtek megtapadását és invázióját.

A Cadherin-22 fehérje jó előrejelző markere lehet a rákos megbetegedéseknek és azok kimenetelének.” – mondta a tanulmány szerzője Jim Uniacke, a Molekuláris és Celluláris Biológiai Tanszék vezetője.  „Ha találunk egy olyan kezelést vagy gyógyszert, amely blokkolja a Cadherin-22-t, az potenciálisan megakadályozhatja a rákos sejtek mozgását, behatolását és az áttétképződést.

Az Oncogene folyóiratban megjelent tanulmány rávilágít a hypoxia (alacsony oxigén szint a szövetekben) jelentőségére is a tumorokkal kapcsolatban. A legtöbb rákos daganat a növekedése során tulajdonképpen kinövi saját vérellátását, ezért oxigénhiányos állapotba kerül, a benne lévő sejtek képesek mégis gyorsan elterjedni és kárt okozni. A tumorban a hypoxia magasabb szintje erősen összefügg a rákos betegek rossz túlélési arányával, és a hypoxiás daganatok sokszor rezisztensek a kezelésre.

Cadherin-22
Cadherin-22

Több mint száz emlő- és agydaganatos minta vizsgálata során a kutatók azt találták, hogy minél hypoxiásabb a daganat, annál több Cadherin-22 van benne.  Eddig keveset tudtunk arról, hogy az oxigénhiányos ráksejtek milyen módon kapcsolódnak össze és lépnek egymással kölcsönhatásba. Mivel a rákos daganatok gyorsan növekednek, bennük a vérérképződés lassabb, mint a sejtek növekedése, osztódása, és így a tumor növekedése. A rossz vérellátás miatt nem kapnak elegendő oxigént, emiatt megváltoztatják azokat a fehérjéket, amelyeket szintetizálnak, annak érdekében, hogy jobban alkalmazkodjanak az oxigénszegény környezethez.

A Guelphi Egyetem kutatói úgy találták, hogy alacsony oxigénszint mellett a tumorsejtek kiváltják a Cadherin-22 termelését, elindítva ezzel egyfajta láncreakciót, amely segíti a sejtek összekapcsolódását, fokozva a sejtmozgást, az inváziót és így ezáltal a metasztázisok kialakulását. A tudósok évtizedek óta tudják, hogy a hypoxia szerepet játszik a tumorok növekedésében, áttétképződésében és a betegség rossz kimenetelében. Most már azt is tudják, hogy minél több Cadherin-22 fehérje van egy daganatban, annál előrehaladottabb a rákos betegség és annál rosszabb a prognózis.

A kutatócsoport emberi rákos sejteket helyezett sejt-inkubátorba, és mesterségesen olyan szintre csökkentették a tumor körüli oxigén mennyiségét, amilyen a szervezetben is kialakulna a daganatban. Mindkét daganattípus esetében molekuláris eszközökkel csökkentették a Cadherin-22 mennyiségét. A rákos sejtek így nem terjedtek tovább. 

Ezek a tudományos kutatások új kapukat nyitnak annak megértéséhez, hogy hogyan válnak a tumorsejtek agresszívvá és hogyan terjednek tovább a szervezetben.

A szerzőről

Dr. Lévai Péter

A Szent István Egyetem Állatorvosi Karán szereztem meg a diplomát 2001-ben. A diplomám megszerzését követően a Szentpétervári Egyetem Sebészeti és Szemészeti Tanszékén dolgoztam, ahol kiterjedt szaktudást szereztem a kisállatok szemészeti illetve sebészeti ellátásában. 2010 óta tagja vagyok a Magyar Állatorvosi Kamara Budapesti Állatorvosi Kamara Szakmai, Oktatási és Továbbképzési Bizottságának. A bizottság a fővárosban praktizáló állatorvosok képzésének szervezéséért és felügyeletéért felel. Alapító tagja vagyok a Kisállat Szemészeti Egyesületnek és a a Magyar Állatorvosi Kamara Szemészeti Szakosztályának elnökségének. Fő érdeklődési területem a kisállat onkológia és a szemészet.